港聞

【Emily Online】《南早》又換老總 譚衛兒明年1月接任 (21:38)

《南華早報》近年每任總編都做唔長,佢哋公司今日就出咗通告,指明年1月1日起,將會由幾年前喺亞視新聞部過檔去《南早》、現時為副總編輯嘅譚衛兒,擔任總編輯一職;至於曾做過吉林省政協嘅總編王向偉,就因為家庭原因,會返北京同家人共聚,日後就會擔任「編務顧問」一職。

王向偉2012年起擔任《南早》老總,至今雖然只有3年,但已經算好長時間,皆因佢上任時,已係《南早》近11年嚟第10個老總,即係差唔多1年換一個老總。

新任老總譚衛兒喺2011年底由亞視過檔《南早》,佢喺亞視擔任新聞部副總裁時,曾發生誤報前國家領導人江澤民死訊一事,無耐就去咗《南早》擔任高級編輯,翌年2月就升任副總編輯,可以話係平步青雲。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【何謂即場創作呢?】張芷晴認為考評局訂立新指引明顯是針對「抄自己」事件,質疑考評局「合理化不公平對待」。報道: http://bit.ly/1LUJ7yc【考評局:澄清視覺藝術科卷一的評核要求】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年11月6日

相關字詞﹕編輯推介 南華早報 譚衛兒

上 / 下一篇新聞