港聞

【短片:好爸爸求肝】妻檢查後未能捐肝 向母哭訴:唔得啦,無得救啦 (20:12)

患罕見遺傳病急需換肝的病人邱鷺文留醫瑪麗醫院,其妻子晚上完成換肝檢查後,證實不能捐肝予丈夫,她向母親哭訴:「唔得啦,無得救啦……」邱太母親則安慰女兒說:「你盡咗力,鷺文會明白」,又指「你唔係無助,好多人幫你」。

邱太母親和女兒對話期間,問女兒:「去邊度驗?你應承咗我唔得要俾我試」。

邱鷺文的父母、外母及10多名親友,在傍晚到瑪麗醫院探望邱,邱父在病房外低頭沉思,狀甚低落。據了解,邱的病情有好轉,回復清醒。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【再一次呼籲】醫生:多數病人之前一直無病徵,至肝衰竭後才確診詳情:http://bit.ly/1NR5eGH【39歲男患罕見病 料可多撐兩周 急求肝續命】http://goo.gl/IY37MG#明報 #明報即時新聞 #換肝 #...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, November 5, 2015

相關字詞﹕編輯推介 換肝 捐器官贈

上 / 下一篇新聞