港聞

譚耀宗稱「中央冇放棄我哋」 籲年輕人返內地升學理解歷史文化 (11:42)

中港關係近年矛盾漸生,摩擦不斷。民建聯立法會議員譚耀宗認為,中央與香港均是按照基本法行事,港人不必常說「干預」,應與內地建立互信,發展自己優勢。他又寄語年輕人擴闊視野,勿只着眼香港,可到內地升學理解中國歷史文化及建立人際網絡。

譚耀宗今早於電台節目表示,香港與中央政府均按照基本法行事,爭拗誰人插手干預香港未必有利,認為香港應與內地建立互信,「猜疑少咗,中央一定好放心……都唔得理閒咁細啦。」

他又指,香港應發展自己優勢,與內地的發展機遇相輔相成,「中央冇放棄我哋,唔係故意邊緣我地,只要我地同心協力,唔好搞咁多內部分化,其實係好好」。他續說,近年有中共高層因貪污被捕,顯示貪污等問題改善甚多。

譚耀宗又寄語年輕人應擴闊視野,「唔好諗住搵工淨係喺香港」。他認為港人回內地升學好處甚多,一來費用便宜,二來可理解內地歷史文化,更可建立內地網絡。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

 

【齊昕要爆了?】車門關上前,梁唐青儀向齊昕說:「妳返去先,妳唔想我入嚟……」http://bit.ly/1GT5ghx【驚慄萬聖節】梁振英夫婦到海洋公園玩哈囉喂齊昕:叫咗阿媽着龍蝦衫http://bit.ly/1Sfbutf【網民...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, October 31, 2015

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞