港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily online】為ViuTV拍旅遊節目 林日曦爆同蔣麗芸靠翻譯「溝通」 (22:30)

電盈旗下嘅香港電視娛樂個免費電視台ViuTV,搞咗個好新奇嘅節目《跟著矛盾去旅行》,搵咗林日曦同蔣麗芸去旅行,林日曦啱啱就係facebook大爆內幕,話佢哋拍咗兩集,啲嘢多到有排講。

今次佢講住一樣先,就係全程無同阿蔣議員講過半句嘢,佢全程靠隨團翻譯,以廣東話譯廣東話方式,同蔣議員講嘢。「我想試下(吓)喺冇咗各自語氣影響之下,兩個政見唔同嘅人有冇可能好好溝通。」

「點知,好一個關於人與人之間溝通嘅偉大實驗,阿蔣議員似乎非常之唔欣賞,經常想單方行強行直接對話,而我就只好透過翻譯好有禮貌咁婉拒。」林日曦話蔣議員一開始已經好嬲咁,搞到差啲拍唔到落去。個節目有咁多火花,睇嚟今次真係難為咗個翻譯。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【特別的名字 給特別的你】其名稱中的「V」代表「View」和「Video」,而「i」和「u」則為「我與你」,象徵着ViuTV的核心就是人, 報道:http://bit.ly/1QOvGRH【庫克:新一代Apple TV下周推出...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, October 20, 2015

相關字詞﹕編輯推介 林日曦 蔣麗芸 viutv

上 / 下一篇新聞