港聞

下一篇
上一篇

【emily online】寶蓮寺搞慈善越野跑 叫「佛你跑」唔係「罰你跑」 (23:09)

寶蓮寺搞咗慈善越野跑,畀參加者喺寶蓮寺、天壇大佛、彌勒山一帶跑步,仲為個活動改咗個別開生面嘅名,叫做「佛你跑」。

無錯,係「佛你跑」,唔係「罰你跑」;即係「Buddha You Run」而唔係「Punish You Run」。拿拿拿,唔好以為Emily搞爛Gag,事關活動嘅官方名稱,係真係逐隻字直譯,叫「Buddha You Run」,唔知係咪用咗Google Translate呢?

講到「佛你跑」嘅緣起,寶蓮寺首座和尚釋健釗法師就話,之前曾驗出有「三高」(高血壓、高血糖、高血壓)問題,初頭睇醫生食藥,但就出現視力模糊同記憶變差呢啲副作用,於是轉用蔬果汁自然療法,加上勤力跑步,血糖指數終於跌返正常水平。法師仲話,雖然平時寺內都有唔少事務要處理,但每星期都會跑兩至三次,每次跑大約10公里,清晨5點半開始跑,7點就收工。

都市人好多時食飯都多肉少菜,都好容易會有「三高」嘅問題,但Emily都估唔到,原來食齋嘅出家人,都會有咁嘅煩惱,Emily都希望法師「Add oil」,血糖唔會再升返啦。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【好玄妙呀!】首座和尚:你有煩惱唔代表我有煩惱,但我有煩惱就真正係我嘅煩惱,所以你話我會選擇邊樣?報道:http://bit.ly/1NLCBxi【短片+多圖:定慧寺風波】入境處入寺拉人 釋智定等4男女被捕 ...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, October 16, 2015

相關字詞﹕寶蓮寺 佛你跑 釋健釗 編輯推介

上 / 下一篇新聞