港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】定慧寺假結婚風波 寶蓮寺首座和尚:一答咗就有煩惱 (18:40)

寶蓮寺首座和尚釋健釗法師今日出席記者會,Emily都有湊熱鬧到場,問到最近有同寶蓮寺關係密切嘅和尚同尼姑涉嫌假結婚件事,法師就話呢個係一個煩惱嘅問題,如果答呢個問題,可能講錯嘢,招惹是是非非,「呢啲就係煩惱嘅來源」,仲話出家人學佛,要盡量避免煩惱嘅嘢發生喎。

Emily就問法師,而家煩惱唔出現都出現咗,咁寶蓮寺會點解決個煩惱呢?法師就話,而家「人都走咗」,在寶蓮寺嚟講係無煩惱,反而「一答咗就有煩惱」,所以「而家咪唔答你囉」。

Emliy同一班行家報新聞都講求準確,就想問清楚法師講嘅「走咗」嘅人係邊個,但法師就唔肯再答。Emily惟有同法師講,咁樣我哋好煩惱喎,希望法師幫幫手,點知法師嘅回答仲精彩,佢話:「你有煩惱唔代表我有煩惱,但我有煩惱就真正係我嘅煩惱,所以你話我會選擇邊樣?」

問完一輪,想要嘅答案仲未搵到,但係Emily似乎真係明白多咗,乜嘢叫做煩惱。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【小心啊!】涉事餐廳是有「明星食堂」之稱的「喜記蟹將軍」報道:http://bit.ly/1X8Hke0【短片:食水鉛超標】林鄭自言官到無求膽自大 斥泛民過分 命落區官員須拒屈辱要求http://bit.ly/1NLbanm【短片...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, October 16, 2015

相關字詞﹕定慧寺 編輯推介

上 / 下一篇新聞