港聞

下一篇
上一篇

【網上熱話】瘋傳「落寞的馬斐森」  網民讚:風骨就係咁解 (17:37)

港大副校長任命事件一石激起千層浪,校長馬斐森絕對是風眼中的人物。近日網上瘋傳一張以「落寞的馬斐森」為題的照片,拍到他一個人坐在公園吃東西。有網民將照片與近日發生的風波牽上關係,大讚他「唔埋堆」、「孤身走我路」。

「落寞的馬斐森」傳遍facebook,不少人讚馬斐森「寧願落寞都不去討好達官貴人」、「風骨就係咁解」、「與其同班騎呢友寒暄,自己食三文治好過」,又表達支持「若不同流合污,就要註(注)定形單影隻,您絶非孤軍作戰」。

不過亦有人認為網民上綱上線,「完全唔明一個人食住subway玩電話有咩咁落寞,明明就係好正常嘅生活,校長就一定要餐餐高朋滿座大魚大肉?」、「大家只係用咗個遭遇去聯想依張相,不要那麼矯情」。除了留言,更有網民改圖惡搞,將馬斐森顯得更「落寞」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【三萬尺奇蹟】如果小編都在機上,相信也會哭出來...給協助接生的空姐一個讚!ε|(・ω・)睇片:http://bit.ly/1LL8KOM【短片:網上熱話】「兒子」坐四驅車失控連人帶車爆炸嚇死媽咪...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年10月14日

相關字詞﹕港大副校風波 馬斐森 編輯推介

上 / 下一篇新聞