港聞

【港大副校風波】再回應李輝「影響因子」 沈旭暉:夏蟲不可語冰,人生無其他成就? (08:44)

港大教育學院副教授李輝昨指自己「影響因子」是港大法律學院前院長陳文敏「200倍」,引起熱論。國際關係學者沈旭暉直言:「估唔到有人會當係個人『影響煙(因)子』,唔通人生就無其他成就?」

沈旭暉凌晨於facebook表示,「影響煙(因)子」這遊戲只供學術期刊參考,並非如古龍小說般「排武林高手咁排個人排名」,更不可能比較不同界別期刊,「每個discipline都有唔同嘅準則,點可以越俎代庖評論人地行頭嘅江湖地位?」

他又說,「影響煙(因)子」只是評估學者的一籃子因素之一,「假如一切可以量化,求其請個中五畢業既clerk,就可以處理全球大學職級升遷」。

沈旭暉之後以自己為例,指他出學術文的期刊都有好高「影響煙(因)子」,但認為目的只是「防身」,「有無聊人搞事時候擋兩嘢」,但從來不覺得是成就,「自己提只會畀人笑。至於畀人search幾多次,只係編輯關心嘅事。估唔到有人會當係個人『影響煙(因)子』,唔通人生就無其他成就?」

他最後說自己討厭政治,但反感高學歷的人夜郎自大,「世界好大,夏蟲不可語冰,唔好畀嗰種視野、環境limit我地嘅天空」。

沈旭暉較早前亦曾在facebook回應李輝言論,指「謙虛問:大家都係副教授,你學術影響力係佢正教授200倍,究竟點計出嚟?係chok攻擊、防守定經驗值?好想學吓嘢」。隨即有網民留言:「教授你呢個星期抽水都抽到手軟。」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【陶傑有對手了】身為牛津大學博士的沈旭暉,以200倍虛心求教。 全文:http://bit.ly/1PXWUoJ【副教授李輝:「影響因子」是陳文敏200倍】http://bit.ly/1LqS856【中央介入? 曾俊華:政府一直尊重...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年10月4日

相關字詞﹕編輯推介 港大副校風波 沈旭暉 李輝

上 / 下一篇新聞