港聞

【佔領一周年】周融指如六七暴動 學生領袖不適可而止恐死於非命 (09:18)

「需要時你就係神,唔要時揼咗你就算數」

去年79日的佔領行動,港人至今仍歷歷在目。再過數日就是佔領行動一周年,一直反對行動的「保普選反佔中大聯盟」發起人周融回顧這場行動時,形容是另一場「六七暴動」,又呼籲學生領袖適可而止,否則或「死於非命」。

周融接受DBC訪問時批評學生領袖至今都無好好反省:「(學聯前副秘書長)岑敖暉、(學聯前秘書長)周永康、(學民思潮召集人)黃之鋒,佢再走落去,咁佢可能第日一定係坐監,甚至死於非命,因為大家都會明白,你做咗恐怖分子嘅時候,後果就係咁架啦,拉登就係咁架啦。」

周融又說,香港經歷佔領行動,等同捱過另一場「六七暴動」,呼籲學生領袖適可而止,「你扮英雄,你去做一啲咁嘅嘢係有後果架。需要你嘅時候你就係神,唔要你嘅時候揼咗你就算數架喇。奉勸一句,適可而止啦」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【反佔中大旗手】吳秋北:中央未推出「8‧31」時,已有人策劃佔中,「為何不說是他們的行動,促成8‧31決定」。專訪短片+報道: http://bit.ly/1Fq3vrj 【「增長成果或被壟斷 要正視分配」】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月21日

相關字詞﹕佔領一周年;編輯推介

上 / 下一篇新聞