港聞

下一篇
上一篇

【FIFA查噓國歌】梁孔德:已準備回函 指雨傘似「飛鏢」令人頭痛 (10:00)

國際足協(FIFA)正調查港隊主場對卡塔爾賽事中,有球迷「噓國歌」及向卡塔爾球員擲紙包飲品事件,限香港足總明日前提交資料。足總主席梁孔德指,已準備好信件回覆國際足協,而足總搜集了好多傳媒資料及剪報等,「有啲係中文,等佢(FIFA)自己睇」。

梁孔德今早於商台節目表示,擲紙包飲品事件「無得解釋」,因為場監已拍了照片;至於噓國歌,他指有關場監來自前蘇聯解體國家,很嚴格,「睇個樣就知好嚴」。

他估計,今次最多被罰錢,閉門作賽機會微乎其微,「唔係好嚴重,暴動打架,唔會令到「斬腰(腰斬)」球賽。不過他提到,如果被罰閉門,國際足總有上訴小組可以上訴,但直言,「球迷唔好成日咁樣,搞到我哋頭都暈埋」。

梁孔德又說,發生擲紙包飲品事件後,須再商討是否容許帶紙包飲品進場,「掟一盒都唔見幾千美金,好大件事」。對於其他物品,他形容雨傘「好似飛鏢咁樣」,令他們頭痛,「乜嘢都掟得,孭住個包咩都可以掟落去(球場)」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【認真過了頭】祝願受傷學生早日康復。報道:http://goo.gl/F2pZjN【放生成和尚搖錢樹 釀生態災難】http://goo.gl/PnRm7C【踩單車2500公里 女生上學花23日】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月20日

相關字詞﹕編輯推介 決戰卡塔爾 梁孔德

上 / 下一篇新聞