港聞

【去殖民化】黃台仰不認中國人 田北辰:睇皮膚,唔係中國人唔知係咩 (09:16)

新民黨議員田北辰及本土民主前線黃台仰今早在商台節目討論「去殖民化」問題。黃台仰直言「唔會承認自己中國人」,田北辰則指不知對方「中國人」定義,但說:「睇下我哋皮膚,唔係中國人唔知係咩人!」

黃台仰於節目上表示,「去殖民化」及「去中國化」都是虛討論,「去到哪地步?若話英殖時期遺留的憲法,現在政府去得幾好,去緊言論自由民主」。他強調,香港從未「中國化」,而他不會承認自己是「中國人」。

田北辰則指:「睇下我哋皮膚,唔係中國人唔知係咩人。中華民族幾千年歷史,我唔知你有無讀過歷史,你阿媽係女人問題。當然廣闊啲我係人,我哋唔係動物、唔係禽獸,但好清晰我係中國人。」

田北辰又說,現在爭議點是「香港人」、「香港的中國人」及「中國人住在香港」,認為如果真是「一國兩制」,應是「中國人」住在上海、香港等,「以前去旅遊填親都Hong Kong,回歸咗就填China」。不過他重申, 不認為自己是「中國人」的人只屬極少數。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【佔領一周年系列】如果可以重新再來……有人說當日應要更堅持推動「廣場公投」,亦有人說錯失退場時機,有人憶起學生被追打的情况時,聲音依然顫抖。短片+報道: http://bit.ly/1KZCxcx【短片】三子重申有入獄準備 但料機會微...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, September 20, 2015

相關字詞﹕編輯推介 黃台仰 田北辰 去殖民化

上 / 下一篇新聞