港聞

下一篇
上一篇

【強積金對沖】張宇人直指「無得討論」 叫政府「送繩畀我哋上吊去得快啲」 (10:00)

有報道指新一份《施政報告》會提出取消強積金與遣散費及長期服務金的對沖機制,但商界表明反對。至於僅涉及遣散費及長期服務金,商界有何憂慮,自由黨議員張宇人指「最擔心係唔怕一萬,最怕萬一」。

張宇人於商台節目解釋說,若取消對沖機制,企業便要預留資金備用,雖然大企業有能力應付,但中小企未必能夠承擔,「中小企微企就有問題,餐搵餐食,好多時要搵錢周轉。如果維持唔到,無錢拿出來會點?」他聲言,若政府提出取消強積金對沖,會在立法會拉布。

同場的工聯會議員黃國健表示,勞工界爭取多項福利,正正因為過去欠勞工界太多。他又說,今次取消強積金對沖機制沒有追溯力,已是很大讓步,只差商界是否願意坐下商討。

不過張宇人直指「呢個係無得討論」。他批評政府無誠信,指當年推行強積金時,沒說過日後或會有「日落條款」取消對沖,「(業界)無心理準備」。

他續說:「不如你送幾條繩畀我哋上吊,去得快啲。」黃國健則揶揄「使唔使咁誇張」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【一國兩制和豉油西餐】得個樣似,當然不是真貨啦。報道:http://goo.gl/PukSrR【強積金對沖】張宇人指業界幾晚瞓唔着 斥政府搬龍門無誠http://goo.gl/2FoiZF【王永平憂中央藉新法予特首基本法外作用】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月17日

相關字詞﹕強積金對沖 張宇人

上 / 下一篇新聞