港聞

【強積金對沖】張宇人指業界幾晚瞓唔着 斥政府搬龍門無誠信 (09:18)

有報道引述「接近政府消息人士」指,新一份《施政報告》將提出取消強積金對沖機制。自由黨立法會議員張宇人批評政府「搬龍門」無誠信。

張宇人於商台節目稱,自從政府前日「放風」取消對沖機制後,「業界及中小企已幾晚瞓唔着」。

他以自己作例,指當年公司推行公積金預備將來員工離職時「對沖」,但90年代講強積金,哄誘中小企把公積金轉作強積金同樣可以「對沖」,「今日今日話唔畀我做對沖,中間搬龍門改規矩,係好無誠信做法。如果轉咗,依家就好勞氣,好唔守信,繼續做公積金咪唔使信你政府囉」。

張宇人強調,取消強積金對沖屬「好爭議性」問題,「又話要攞有薪假期,強積金又話對沖要取消,又最低工資,你班友要攞幾多?唔係雞死雞鳴,連蛋都無」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【舉目無親】男童想到黑龍江尋親,但迎接他的可能是遭親人離棄的殘酷現實......報道: http://bit.ly/1FjmP9A【內地來港碩士生無牌為客整容 判囚4月】http://bit.ly/1KoIidm【央視揭露內地非法微...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月17日

相關字詞﹕編輯推介 張宇人 強積金 強積金對沖

上 / 下一篇新聞