港聞

【區議會選戰】用微信不用WhatsApp 有擬參選人士被質疑「建制扮傘兵」 (21:29)

Facebook 專頁「有傘‧友聚 Umbrella Unity」貼出海報,指「懷疑有人建制扮傘兵,目的旨在於區議會選舉中分薄泛民/本土嘅選票」。網民質疑有關人士用微信而不用whatsapp,認為是其中一個可疑的地方。

本報在晚上聯絡到其中一名相中人尹杞殷,她稱有意參加區議會選舉,但否認是建制派人士,「你有咩證據?我係支持黃絲帶」。她表示自己一心希望為香港青年服務,上月起已到華富邨做地區工作。

對於被指宣傳單張設計簡陋、以微信作聯絡,因而被指是「鬼」,她回應說,「有人話用WeChat 係X(粗口),咁用WhatsApp係咪就型到爆炸?啲人out 到連WeChat都唔識用......我無黨無派,張海報自己設計,我平凡女人一個,無咩學歷,英文又唔得,但係咪平民就唔選得?一定要埋堆?」 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【夠鐘找數?】「在如今這個危急關頭,突然在沒有和商界商議的情況下提出有關措施,實在令人費解。」全文:http://bit.ly/1gtzDyk【孫明揚:特首為港爭利益天經地義 否則不如不做 首務是化解矛盾】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月17日

相關字詞﹕區議會選戰 建制扮傘兵

上 / 下一篇新聞