港聞

下一篇
上一篇

【網上熱話】教師呻苦 家長要求中學設「文具清單」 (12:32)

戴sir今日在facebook專頁「90後教師決戰怪獸家長」上載一篇文章,指有公務員家長致電話投訴,不滿學校沒有為學生制定「文具清單」,教師便不應責怪學生沒有帶齊文具。有關帖文惹來不少人的關注及討論,有人認為該家長誇張、沒禮貌,只會令子女受害,亦有人認為學校有「文具清單」是合適的。

廠商會中學校長麥耀光表示,教書30年從未聽聞「教師要向中學生派文具表」,認為該家長要求「無厘頭」、「不合理」,反問「間尺帶10厘米,抑或15厘米長,是否也要列明?上到大學也要家課冊,列明帶多少張紙、多少支筆抄筆記?這樣的話,學生連基本判斷能力也失去」。他認為,現今部分家長過分保護子女,「動輒投訴學校,將責任推到學校」,令學生不會成長,亦沒學懂為自己的行為負責任。

戴sir原文如下﹕

話說日前收到一位高級公務員Daddy出封Email叫我今日7點鐘打俾佢,點解我知係高級公務員?封Email下面有晒Title撻晒朵,唔方係好嘢啦:

爸爸:我個仔丫,上星期俾你質問「咩事連續幾日唔帶筆上堂」,你做乜咁話佢?

我:我都係關心下佢啫,始終帶齊應有文具上堂有助學習,亦唔需要麻煩其他同學借筆俾佢丫。

爸爸:就係你呢句,乜嘢叫做「應有文具」?你學校有邊張通告有講要帶乜嘢文具上堂丫?

(邊間中學會有通告寫低要帶乜文具上堂丫?)

我:我諗原子筆呢啲應該基本要有嘅。

爸爸:你諗?基本法有無寫丫?你black & white 唔寫清楚點知要帶乜丫?

(睇黎公務員守則冇black & white寫清楚公務員要帶個腦番工,所以某啲公務員真係會唔帶)

我:我同埋其他老師上堂都提過小朋友要帶原子筆番學上堂。

爸爸:你同其他老師?乜水丫?你係張曉明我個仔就聽你講喇。

我:咁家長有乜要求?

爸爸:你地校方應該成立個委員會,研究下究竟學生帶啲乜文具。

我:委員會?

爸爸:係丫,做野梗係要認真啦。為咗市民健康,我地政府都成立左「降低食物中鹽和糖委員會」。

我:降低食物鹽糖都要整個委員會?

爸爸:當然啦調理濃度係一件好重要嘅事。

我:家長仲有無乜要求?

爸爸:成立完個委員會之後,記得black & white寫番清楚學生要帶乜文具,之後教番學生,你學校未整好個List之前唔好再話我個仔唔帶筆上堂。

戴sir其後應學校高層要求,在網上真的找到了其他學校的「文具清單」,有網民質疑真偽,戴sir回應稱﹕「張圖Google我番黎,唔係我自製,即係原來已經有某啲中學(仲要英中)出左文具List,所以覺得個故仔好假果啲,你真係同社會脫左節。」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【火山爆發】專家指,日本已踏入火山活躍期,去日本的旅客們要好好留意了。詳情:http://bit.ly/1ObsK3y【日將入火山活躍期】http://goo.gl/25dTsH【特稿:印尼女「見世面」破童婚枷鎖】...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, 14 September 2015

相關字詞﹕編輯推介 怪獸家長

上 / 下一篇新聞