港聞

下一篇
上一篇

田北俊:宣誓咗咁耐 我連效忠邊個都唔知 (20:28)

立法會議員田北俊繼日前在facebook上載與狼狗合照,並寫道「訓練狼狗,我有一手」後,今日下午又更新fb狀態,上載一張相信是他宣誓成為立會議員時的圖片,同時寫上誓辭,並嘆道「原來宣誓咗咁耐,我連自己效忠邊個都唔知」。網民猜想他是回應中聯辦主任張曉明昨日有關「特首超然三權」的言論,稱佩服田北俊的「抽水功力」。

田北俊引述宣誓辭提到,「定當擁護《中華人民共和國香港特別行政區基本法》, 效忠中華人民共和國香港特別行政區,盡忠職守,遵守法律,廉潔奉公,為香港特別行政區服務」,並稱「原來宣誓咗咁耐,我連自己效忠邊個都唔知」。

田北俊發文後引來多名網民留言,有人直言佩服他「抽水功力」,「下年香港要制水喇」。不過有網民亦留言勸喻田北俊勿只「做鍵盤戰士抽水」,應「實際啲做啲嘢」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【導賞團】一名團友張小姐在上水居住,表示在區內較難買到日常用品,深感不滿,於是今日參加導賞團,觀察區內走水貨的情況。短片+詳情:http://bit.ly/1KLnQJX【警員鐵馬戒備 梁金成不滿:參加者見到咁會驚】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月13日

相關字詞﹕編輯推介 田北俊

上 / 下一篇新聞