港聞

【短片:上水水貨導賞】團友問拖篋客:係咪水貨?係咪牛扒? (17:06)

北區水貨客關注組下午在上水發起「水貨導賞團」,團友途中遇到拖篋客時,即探問對方行李箱內「係咪水貨呀?」、「係咪牛扒呀?」等問題,但均不獲回應。

活動發起人梁金成表示,上水水貨問題仍然持續,加上臨近中秋,月餅成為走水貨目標,水貨客的貨品經常阻塞行人路,導賞團希望為市民揭露行人路擠塞及走水貨的問題情況。

導賞團下午3時半出發,行經上水劍橋廣場及彩發街,據記者在場目擊,街道甚少行人經過,沿途只有數名拖篋客,但未知是否水貨客。其中一名團友張小姐在上水居住,表示在區內較難買到日常用品,深感不滿,於是今日參加導賞團,觀察區內走水貨的情況。

團友行經寶石湖路時遇到一男一女拖篋客,詢問對方行李箱內物件是否水貨及牛扒,但未獲回應。據悉,近年牛扒等凍肉是水貨客的熱門貨品,拆開包裝後遺下大量廢物,而肉類經私運過關後,保鮮及衛生情況成疑。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

 
 
 

【平價改衫 回饋社會】「市面啲嘢咁貴,我有我自己平做畀你,慳自己唔慳人。我自己使費又唔大,一個老人食得幾多啊?如果你搵到啲錢,帶得入棺材咩?𠵱家咁樣晚年就會有好多人同我來往,有人同我溝通,仲可以走動吓。」詳情:...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, September 12, 2015

相關字詞﹕編輯推介 上水水貨導賞 梁金成

上 / 下一篇新聞