港聞

下一篇
上一篇

【坑渠切菜】網民質疑譚仔三哥不炒員工 李卓人:應要求食店解釋而非針對員工 (18:31)

雲南米線連鎖店「譚仔三哥」有女工以坑渠蓋當砧板切菜,店方發言人指已警告該員工,並將之調到其他分店作「衛生再培訓」。不少網民對店方做法不滿,認為「炒咗個職員先講野啦,唔炒講咩都係廢話」。工黨立法會議員李卓人則認為,「踎低咁唔舒服,無人會想咁做」,事件源頭應在店方,不應針對員工。

譚仔三哥昨日在facebook貼出告示,指公司已根據內部指引向該員工作警告,及立即加強培訓所有員工處理食材方法。但不少網民對有關處理方法不收貨,認為會令人失去信心,「炒咗個職員先講嘢啦」,更直言要罷食。

另有網民認為這並非個別事件,僱主都有責任,或者是因「土地問題」,食店未有提供足夠地方處理食材,「如果枱有砧板用,點解要咁樣做?」、「跟進唔係走去搵個員工孭鑊,你哋(店方)要向廣大顧客交代事情始末」。

但亦有網民認為事件只是「小問題」,「警告員工下次坑渠切菜記得關門」,不讓食客影相就可解決。亦有人讚賞店方肯面對各種意見。譚仔的facebook管理員回覆網民指,會就事件繼續跟進及改善,並會加強有關培訓,防止同類事件發生。

工黨立法會議員李卓人認為,「以坑渠蓋當砧板切菜」非常有問題,但不要只針對該名員工,應該「冤有頭責有主」,要求食店解釋「點解無適當環境切菜」,而非尋找「代罪羔羊」,「踎低咁唔舒服,無人會想咁做」。

他指僱主有責任提供清晰指引,即使是新員工未習慣工作環境,但透過指示及監管相信問題都可以糾正,「唔好只針對炒唔炒員工,而係要培訓員工應該點做,咁先至可以徹底解決問題」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【另類砧板】譚仔三哥米線發言人向本報確認事件......報道: http://bit.ly/1ij8YWR【教資會通過香港教育學院正名為大學】http://bit.ly/1ij4W0M【中「椒」爆竊犯疑多次夜闖學校 失5支水遺下...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月11日

相關字詞﹕編輯推介 坑渠切菜 米線

上 / 下一篇新聞