港聞

【決戰卡塔爾】賽前噓國歌 田北辰非常不滿:留喺度做咩呢? (08:36)

港隊昨晚於旺角大球場主戰迎戰卡塔爾,最終2:3落敗,雖敗猶榮。不過賽前奏中國國歌時,現場噓聲四起,新民黨立法會議員田北辰直指對噓國歌「非常非常不滿」,「唔好講我本身政治立場」。

田北辰於商台節目解釋,體育、政治及宗教等無理由混為一談,又說香港現時已回歸祖國,質疑有關做法是否想搞「分裂」反對「一國兩制」,「唔知佢哋自己覺得好光彩好威,因為跟住有人報道好cool,定係搞分裂?定係想點先?」

他又說,公開噓國家及背面對住國旗,完全是蔑視行為,不明為何有關人士仍然留下,「留喺度做咩呢?我唔係好明」。

至於港隊對卡塔爾賽事,田北辰形容昨日最後10分鐘奠定足球發展是香港將來,令他及好多青年人覺得可以發展。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【好波不厭千回看】報道:http://bit.ly/1UFhqvc【港足惜敗 金帥感動 「港人熱情 前所未見」】http://bit.ly/1KCX46z【港將:佳績捉住球迷熱情】http://bit.ly/1PZO7lI【偉豪...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, 8 September 2015

相關字詞﹕決戰卡塔爾 田北辰 編輯推介

上 / 下一篇新聞