港聞

下一篇
上一篇

【短片】劉慧卿誤稱香港是中華民國一部份 蘇敬恆提示澄清被指是「傻仔」 (16:55)

民主黨主席劉慧卿今午出席港台節目《城市論壇》時,被主持人蘇敬恆問到民主黨路線是否轉趨溫和時,她強調民主黨「好堅定代表香港市民利益」,又稱「承認亦明白香港特別行政區就係中華民國嘅一部分」。

劉慧卿口誤後繼續發言約廿多秒,主持人蘇敬恆請劉澄清:「頭先卿姐你講中華人民共和國,唔係講中華民國係嘛?」劉慧卿隨即提高聲調說:「中華人民共和國啦,傻仔!我識分嘅。」台下巿民聞言即鼓譟數秒。

蘇敬恆回應指「我哋聽到頭先卿姐可能講錯咗,所以我希望你澄清返啫下」。劉慧卿繼而多謝主持提醒,但強調「我亦都冇講錯到,我係講中華人民共和國」。

節目結束後,劉慧卿稱首次主持《城市論壇》的蘇敬恆「好盡力去做,重提我話我講錯嘢」,續指「我可能係講錯咗或者可能無,我講得快一啲」。她稱事後有向蘇道歉「我話唔好意思」,又稱蘇是一名「非常好的新聞工作者」,做其他節目表現亦很好,希望他「努力做」。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【(新)城市論壇】新任廣播處長梁家榮:110分;前主持謝志峰:比想像中好,喜岀望外;網民:無火、無霸氣、壓唔到場。詳情:http://bit.ly/1IRem8G【曾邀梁振英上《城市論壇》 謝志峰引述梁:我嚟好多人圍我】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月6日

相關字詞﹕編輯推介 劉慧卿 民主黨 城巿論壇 蘇敬恆

上 / 下一篇新聞