港聞

下一篇
上一篇

【北京閱兵】鄭耀棠指閱兵紓民憤:騷下quali,打唔打得係另一回事 (12:33)

北京周四舉行閱兵紀念抗日戰爭勝利70周年。獲邀出席的港區人大代表鄭耀棠認為今次閱兵有深層次意義,亦可紓解老百姓怨憤。

鄭耀棠今早於港台節目解釋,是次閱兵除紀念抗戰勝利,同時可喚起老百姓毋忘國恥及全民積極性,「中國內部有不少民眾對政府、對社會制度『有種態度』喺度,點樣高度集中起來,就是聚焦紀念這日子」。

鄭耀棠又說,美國重返亞洲後「搞咗唔少嘢」,對中國威脅大,而他近幾年於內地接觸的人「條氣始終chok住喺度」,故閱兵可渲泄老百姓氣憤,也可宣示國家實力,「搞錯,咁樣搞我,亞洲連啲細國都係度郁手郁腳,搞到你唔好過。有啲人話你打唔打得架?打唔打得係另外一回事,(閱兵)show下啲quali畀你睇下先」。

鄭耀棠表示,今次閱兵他最大感受是可以緬懷過去歷史。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【「米」玩啦!】假到咁,都呃到人(滴汗中)……報道:http://goo.gl/vFW8ZD【連戰返台遇擲鞋 今照辦金婚宴】http://goo.gl/7LfuFX【兩成台生難戒手機癮】http://goo.gl/UpwtbE【...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年9月4日

相關字詞﹕編輯推介 抗戰勝利 閱兵 鄭耀棠

上 / 下一篇新聞