港聞

【森記偷貓案】(圖輯+短片)裁判官憂虐待 店主﹕書局1200呎 唔係咁細間 (15:48)

北角的森記圖書公司7月中發生偷貓案,被告原被控偷竊罪,今獲撤銷控罪。

裁判官在庭上質疑森記為何可以同時養30隻貓,並要求警方調查有否涉及虐待動物,「點解咁細間書店可以有30雙貓?」本網記者今日實地視察,其實森記擁有3個舖位,合共約1200尺,並非裁判官所指「咁細間」。

森記負責人陳琁接受訪問時稱,裁判官可能「誤會咗」,把森記想像成一間小書店,「一間房養30隻(貓),真係好恐怖,我都驚啦」,冀裁判官清楚了解環境後可放心。森記有3個舖位,其中有兩個舖位打通,主要販售新書,共672尺;另一舖則賣舊書,約500尺。

其實,森記目前有28隻貓,包括早前被偷走的盲貓褔仔,陳琁坦言「有毛病嘅(貓)我先留起照顧」,其他正常貓隻會送給朋友感或顧客收養。

陳琁表示,養貓其實簡單,只要有「(貓)沙、水、糧」即可,店內隔幾步便有水桶、乾貓糧。店內亦有空間讓貓藏身、如廁。她又指,如貓隻不適「會即刻知」,若不能憑經驗治療,便會交由獸醫處理。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【!!!】點都好,大家小心!報道:http://bit.ly/1FmZmiH【人心惶惶】HKPolice廣發防騙短訊 市民疑有詐 警證貨真價實http://bit.ly/1FmBUSy【巴黎迷魂黨洗劫路人 兩華婦被捕】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, September 4, 2015

相關字詞﹕編輯推介 森記 福仔

上 / 下一篇新聞