港聞

下一篇
上一篇

【上課日失蹤少女】相識區議員網上尋人:個個都好擔心你 (17:42)

16歲女學生陳嘉玲昨日穿着校服離開家門後便失蹤。與她相識的沙田區議員麥潤培,在facebook上轉貼相關即時新聞,希望大家協助尋人,又指「唔好嚇我地(哋),個個都好擔心你!」。

麥潤培接受本網記者訪問時表示,擔心嘉玲在昨日上學途中遇到意外,「怕佢暈低咗喺無人發現嘅地方,或者被人拐咗」。他說自己是嘉玲的領袖訓練班導師,兩年相處以來,認為她是活躍、好動、樂天的人,又指認識以來未曾聽過她離家出走,對她失蹤感到驚訝。

麥指出,已用盡所有他想得到的方法聯絡嘉玲,但沒有回音,希望她盡快歸家,又指「麥sir好掛住佢,有咩事唔係解決唔到,唔想同學校或者屋企人講嘅,可以搵我呀」。他在facebook上轉載相關新聞,又寫道「嘉玲姐!麥sir搵你呀!仲唔打比我?唔好嚇我地,個個都好擔心你!見字,或朋友見到佢,即打比麥sir!」。

昨日起失蹤的陳嘉玲,身高約1.58米,體重約40公斤,瘦身材,長面型,蓄長直黑髮。她最後露面時身穿淺藍色校裙,攜有一個藍色布袋。家人已報警,警方發放其照片及呼籲各界留意。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【誰說設計一定離地?】避雨亭不能避雨,樓則三尖八角,這些設計給人「離地」兼「離譜」的感覺。LAAB實現室的設計總監Otto,畢業自港大及美國麻省理工學院建築系,他認為設計應以人為本:你要知道世界和人發生的事,才能設計。報道:...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 2 September 2015

相關字詞﹕編輯推介 失蹤少女 陳嘉玲

上 / 下一篇新聞