港聞

【Emily Online】fb新功能准預設離世後代理人 (10:38)

玩facebook是港人機不離手其中一個原因,現在真係可以做到「死都要玩」facebook了。

唔少人喺facebook分享生活點滴,但以往過身嘅人嘅facebook就只可閱讀,唔可以被其他人管理。facebook噚日開放咗一項新功能,畀用戶選擇離世後帳戶嘅代理人,以代為管理帳戶。

當有人通知facebook某人離世後,facebook會將其帳戶設定為「紀念帳戶」,代理人就可以喺已故者嘅timeline發帖,例如通知其他人悼念儀式嘅日期,或表達緬懷之情,亦可以代已故用戶回應交友邀請、更新個人資料相片,用戶亦可以選擇畀代理人下載其喺facebook上分享嘅相片等備份。但代理人唔能夠以已故用戶身分登入紀念帳戶,亦不能夠查閱其私人信息;用戶亦可選擇要求facebook喺佢離世後永久移除帳戶。只要喺「設定」選擇「安全設定」,然後喺最底選擇「代理人」,就可以使用呢個新功能。

呢個設定可能有人會覺得唔多吉利,但有備無患,早早設定好代理人,或者都係一個唔錯的選擇。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【小心吃鈣片吃出腎石來!】最近研究發現,病人單單只服用大量鈣片,其實沒有益處,反而可能對身體有害。腎病科專科醫生譚國權專欄:http://goo.gl/OF0QH2【煮得smart︰小麥產地不同 蛋白質有別】http://goo.gl/wPXO1R【男人生命中的鵝卵石】http://goo.gl/sqHZyA#明報 #明報即時新聞 #健康 #鈣片 #腎石 #骨質疏鬆

Posted by 明報即時新聞 on 2015年8月31日

相關字詞﹕編輯推介 臉書

上 / 下一篇新聞