港聞

【短片】鬼節失竊 店主大爆女賊人如何12分鐘偷兩次嘢 (16:09)

本網今午報道,有名牌銀包、手袋12分鐘內先後被女賊人偷去,損失約1萬元。負責人陳小姐向本網記者透露,案發翌日(8月28日)中午點貨時才驚覺銀包及手袋「不翼而飛」,翻查閉路電視片段才發現財物全落入女賊人懷中。

陳小姐表示,事發當天是「農曆7月14日」,晚上約7時40分,穿著紫色外套的「四眼女」進入店內,伸手偷去一個放在近門口的Gucci銀包,藏於外套內,整個過程僅10秒。陳小姐大嘆賊人手法純熟,「冇思考、冇猶疑就落手」。

約12分鐘後,該女竟然大膽重返該店,並向職員查詢放置店內較高的手袋,引開職員注意力,陳小姐說,「求其指著一個袋就話買,又要求sales拎塵袋、拎紙袋」,其間該女便趁機偷去Prada手袋,再次藏在外套內,又背向職員整理衣服,對著鏡子確認手袋沒有外露,「又話keep住個袋先,佢老公轉頭會嚟畀錢」,該女利用店員對客人的信任,便離開店舖。陳小姐補充,常有客人會「轉頭返嚟先畀錢」,故店員沒有防備心,大嘆12分鐘內就冇咗2件貨。

陳小姐發現失竊後即時報警、並通知保安,但保安表示「都冇嘢做到,唔係即時發現唔見嘢」。陳表示保安只會定時巡邏,阻嚇力低,店家都十分無奈。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【食過翻尋味】小編剛剛找到店主,一陣再講小偷的手法,大家小心! 報道﹕http://goo.gl/vaq1UZ【拖網加扑頭獵殺 兩小野豬伏屍郊野 警拘一人 】http://bit.ly/1Kx5tqA【油麻地珠寶店遭女子開槍行劫 店...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年8月30日

相關字詞﹕編輯推介 銅鑼灣 小偷

上 / 下一篇新聞