港聞

黃之鋒談遭拒載:司機不懂去又一城旺角、冇時間去九龍 (15:46)

早前有的士團體發起抗議行動指Uber影響生意,不少網民藉機分享自己搭的士不愉快事件,包括遭多名司機拒載、司機態度不佳等。

學民思潮召集人黃之鋒今日在facebook帳號分享遭拒載經歷。他先向的士司機表示自己要去又一城,惟司機竟稱自己「唔識去又一城」。黃質疑「又一城都唔識?」並再問可否載他到九龍塘地鐵站,司機回應「總之我真係唔識去啦!」指自己只能載他到港島其他地方。

黃下車後再截另一輛的士,該司機指自己「無時間去九龍」、「個女病咗要我帶佢睇醫生呀」,同樣拒載。

黃在帖文上承認自己曾搭Uber,惟其後因價錢太貴而不敢多坐,又質疑聲稱自己「唔識去又一城」的的士司機為何不以GPS導航引路。他同時分享,自己曾遇上的士司機出紅隧後不懂如何到旺角,最後在長沙灣兜路,「香港真係有的士司機係可以連旺角都唔識去」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【職場「孤獨精」變得人見人愛?】想在職場閃閃發光,毋須花大錢、拍馬屁、整容買衫,只需善用……想知專家點講,即看全文:http://goo.gl/nbj07E【笑一笑 溝通更容易】http://goo.gl/rS95IA【突顯優點問卷】http://goo.gl/qLelwc#明報 #明報即時新聞 #健康 #職場

Posted by 明報即時新聞 on 2015年8月31日

相關字詞﹕編輯推介 的士拒載

上 / 下一篇新聞