港聞

【全球冧市】散戶指股巿難捉路:大陸跌,香港跌,大陸升,香港都跌 (21:47)

全球股巿暴跌,恒生指數今日收巿跌逾千點,記者今日分別到過證券行及銀行觀察,有散戶直指「個個都輸」,希望股市短期內會反彈,亦有經紀表示客戶心情差劣,全日甚少賣買。

筲箕灣一間銀行今日約有50名街坊股民聚集,不時向剛到來的散戶高呼「跌成千點呀」、「跌到我好慘」。現場所見,不少人神色凝重,頻頻搶看各股票的價位,但出手買賣的人數卻甚少。

有購買股票近20年的退休股民大嘆近年買股票難賺錢,以往轉易捉摸股市狀況,「而家完全捉唔到佢條路。大陸跌,香港跌,大陸升,香港都跌」。

有女散戶表示今日「個個都輸」,外圍經濟不穩,雖然已預計今日恆指會大跌,但仍不敢把手持的股票估出,擔心會蝕更多。她又指現時只期望反彈,不過「等反彈等咗成個禮拜,都未彈過」。亦有男散戶指自己的情況類近,股票「責住冇得放」。

證券行經紀凌小姐則指「大家心情都唔好」,又指客戶見此情況,「唔敢買住」。記者所見由開市到收市期間,未曾有客戶前往其櫃面,凌更戴着耳筒看進修普通話的書籍。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【眾人皆蝕佢獨賺】咁又好難唔興奮嘅>3<詳情:http://bit.ly/1Jr6OtN【港股半日跌逾千點 報21369 17月新低】http://goo.gl/Y54bkD【A股半日勁挫逾8% 險守3200點】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年8月24日

相關字詞﹕全球冧市 股巿 股災

上 / 下一篇新聞