港聞

【全球冧市】關焯照料港股短期下跌空間不多:反彈先走 (09:24)

朝韓關係緊張加上人民幣貶值及經濟放緩,拖累環球股市急跌;在香港,業界也普遍認為恒指今日開市「劫數難逃」。

經濟學者關焯照今早於商台節目表示,港股股值相對便宜,雖然仍會調整,但相信下跌空間「短期內唔係咁緊要、唔係咁多」,「唔好見到呢個市就話死喇死喇」。

關焯照又說,他現在擔心的是內地經濟,「如果唔好,會影響香港股市。現在不知內地數據是真是假」。不過他認為「(股民)唔好走住,趁(股市)反彈先走」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【美期再插逾100點】道指期貨今早再跌逾100點,日經低開225點,期油再穿40美元。外媒話,人行快降準及做更多MLP!【人行或月底降準】 http://bit.ly/1MHCWifMP:說好的反彈呢?#明報財經 #明報 #明報即時新聞 #美股 #期油 #準備金 #人行【緊貼市況 即like 明報財經 mpfinance】

Posted by 明報即時新聞 on 2015年8月23日

相關字詞﹕編輯推介 港股;關焯照

上 / 下一篇新聞