港聞

【港大副校風波】指梁智鴻游說申請 陳文敏拒退出 冀守護港大精神價值 (08:35)

港大校委會周二將再開會,議程包括討論副校長(學術人力資源)任命。被指獲薦出任該職的港大法律學院前院長陳文敏表示,是校委會主席梁智鴻游說他申請有關職位,又強調自己不會退出。

陳文敏接受《有線新聞》訪問時說:「叫我退嘅不嬲都有㗎喇。我睇唔到引退咗會解決到,反而留低咗一個好大嘅問號,呢個唔會幫到港大囉。」至於勸退他的人是否包括政府中人,他稱自己不知有沒有,故不能答無亦不能答有。

陳文敏重申,他能否擔任該職位並非最重要,而是給予機會讓港大證明沒受政治壓力,「做一啲我哋應該做嘅嘢」,「人喺歷史上佔嘅位置好卑微,過多一兩年無人會記得喇,再過多20、30年,我哋呢啲人都唔喺度喇,(但)港大重喺度,港大精神及價值仍然會留喺度,嗰啲先至係重要」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【獄中結婚】隔了鐵窗,囚犯仍有結婚的權利。 全文:http://bit.ly/1Jc6pMw【女律師與連環殺手獄中相識結婚 堅稱丈夫有強姦無殺人】http://bit.ly/1WLcTvh#明報 #明報即時新聞 #葉繼歡...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, August 22, 2015

相關字詞﹕港大副校風波 陳文敏 等埋首副 編輯推介

上 / 下一篇新聞