港聞

【短片】顧問公司申請中區禁電車 多名街坊反對:電車係香港特色 (19:24)

一間顧問公司向城規會提交申請,指電車佔用中區3成路面,要求刪除範圍道路內的「電車」用途字眼。有市民得知電車有機會被淘汰後,紛紛表示可惜。

蔡小姐與兩名女兒專誠來到莊士敦道電車站「遊車河」,小女兒候車期間更不禁興奮地說:「好耐無搭過電車喇!」

記者上前告之,電車或快將在中區被淘汰,蔡小姐大力反對,「梗係唔好啦!電車係香港特色,更加唔應該被取代。」

而年屆90歲的梁伯指自80年前來香港後,因電車費用較便宜,已習慣以電單代步,「嗰時(40年代)電車3仙,巴士5仙,緊係搭電車」。梁伯感嘆自己腿部行動不方便,平日主要靠電車出入,對未來有可能取消電車路感到無奈,「搭地鐵要行多幾層,我隻腳唔行得。我哋無力反抗,大公司梗係食細公司啦!」

而上班族林小姐就表示「都可惜呀,叮叮係香港都有歷史,又方便交通,又快。」

【放慢腳步 細味沿途好嗎?】 報道:http://bit.ly/1NwkpDW【駐軍總部 規劃師申轉辦酒店】http://bit.ly/1Nwl2xo#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, August 15, 2015

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞