港聞

【水繼續抽】幸福醫藥fb疑抽葉劉水 網民「立此存照」籲勿刪帖 (18:03)

經常四出「抽水」的幸福醫藥,下午再在facebook「抽水」。

幸福醫藥facebook下午上載一張Whatsapp圖,顯示一名叫「Eric」的人傳送一張肺部X光片予幸福醫藥,當中Eric指:「唉,琴日俾人照肺,照到痛都頭埋」,幸福醫藥則回應:「係健康的肺葉喎。」不過細心的幸福醫藥亦提醒「Eric」遮蓋好X光片上的身分證號碼。

作為醫藥機構,幸福醫藥當然不忘關心「Eric」:「頭痛呀?你知要食咩架啦。」

幸福醫藥留言時就Whatsapp圖解畫,指:「我有個朋友(不是我),噚日就因為『健康理由』去咗照肺,跟手再send埋佢嘅私密照,即係肺片畀我,向我曬曬命話佢有幾健康咁喎。個肺就健康喇,但係就搞到頭痛……」幸福醫藥並附上「健康無價」、「私隱都係無價」連結,提醒要保護私隱。

事緣新民黨主席葉劉淑儀,前日於facebook上載「大腸內窺鏡檢查」照片,顯示自己腸臟健康,卻不慎泄露了自己身分證號碼,引起社會關注。至昨日其「FB專頁管理員Eric Chan」於葉劉淑儀facebook專頁向葉劉淑儀公開「鄭重道歉」。

帖文發布1小時,已有逾500人讚好,但鑑於幸福醫藥上次就港大校務委員會委員盧寵茂跌倒送院事件「抽水」後急刪帖,故不少網民都表明要「立此存照」,指若幸福醫藥刪除有關帖子,就會轉買其他品牌。

幸福醫藥則主動「Cap圖」予網民,強調自己今次好有誠意。

【田少「鄭重道歉」】小編P表示,這種道歉機會……報道:http://bit.ly/1h1UKcd【葉劉曬大腸照泄身分證號碼 fb管理員道歉】http://bit.ly/1h1UNF7#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, August 12, 2015

相關字詞﹕幸福醫藥 編輯推介

上 / 下一篇新聞