港聞

熱論港男豪花40萬求婚 田北俊笑指有得諗 網民:40萬買到幾多罐午餐肉派街坊? (10:09)

37歲港男豪花40萬元求婚,包括安排直升機於維港拉起巨型橫額等,引來熱論。近日四出宣傳的自由黨榮譽主席田北俊認為或可仿效,「好似有得搞」。

田北俊於facebook上載他落區擺放易拉架及旗幟等宣傳品相片。他留言稱,其助手曾說:「田生,四十萬你實有。不如你抄Victor哥(上述37歲港男)用直升機拉banner,咁我哋咪唔使日日企街咁辛苦?」但他直言:「大嗱嗱四十萬咁使法,我以後唔使出來行啦!」

不過其助手未死心,繼游說田北俊指:「但係啲女仔(女性選民)鐘意『Something exciting,amazing and not traditional』喎!」田北俊透露,他當時表面叫助手「快啲幫手抹乾淨個易拉架留返下次用啦」,但心想:「好似有得搞喔,你哋話喇?哈哈哈。」

田大少出動,不少網民都表示支持,形容他是「政界抽水王」,但亦有網民質疑「你的助手就是你」,又說「以田少你嘅實力根本唔洗用呢啲招,留返條橋比豬隊友啦」、「用40萬去搞高級蛇齋餅糉好過用直升機買廣告啦」。

但亦有網民期望田大少利用40萬元幫助弱勢社群,指「40萬買到幾多罐午餐肉派街坊?」

相關字詞﹕田北俊 編輯推介

上 / 下一篇新聞