港聞

【短片:港大副校風波】鍾樹根指圍校委推人屬刑事:講粗口可控普通襲擊 (08:36)

港大校董、民建聯議員鍾樹根早前致函港大校董及校長馬斐森,要求校方嚴肅處理學生闖校委會會場抗議事件。鍾樹根稱,當日示威者的做法已構成刑事罪行。

鍾樹根今早在DBC節目解釋,學生上月28日闖入會場抗議當晚,有示威者圍住校委並辱罵校委半小時,甚至「推人落地下」,已屬刑事罪行,「講晒粗口,有啲校委好惶恐,有人被人拉爛衫、損手。講粗口問候人哋,都分分鐘畀人告普通襲擊」。

主持人澄清說,沒人證實當晚「講粗口」的是學生,校委盧寵茂也說不知道自己是否被人推倒,而決定辭去校委職務的袁國勇指當日「面目猙獰」的人不知是否學生。鍾樹根則表示:「講粗口就唔係自己人,打人又唔係自己人。」

鍾樹根重申,期望校方徹查事件,「依家係咪咁樣做先?係咪我哋嘅校訓、大學嘅校訓係咁呢?」

 

【上半身的自由】報道:http://goo.gl/Mx1FzT【逾百「胸軍」警總抗議 不滿「胸襲警」裁決 促警正視性暴力】http://goo.gl/JbwOSE#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on 2015年8月2日

相關字詞﹕編輯推介 港大副校風波 港大校委會 等埋首副 鍾樹根

上 / 下一篇新聞