港聞

【短片:港大副校風波】李國章:學生有咩根據不滿?我犯咗咩罪?我係咪殺人放火? (23:55)

數十名港大學生衝入校委會會議室高呼「李國章可恥」,港大校委會成員李國章在被學生包圍期間,被問到引起學生不滿的感受時,回應:「點解佢哋不滿?佢哋有咩根據不滿?你講畀我聽我係咪犯咗罪?我係咪殺人放火?」李國章又向記者表示,「我做錯咩要辭職呀?我犯咗咩罪?你講畀我聽」。

李國章表示,不認識陳文敏,又發誓否認找「中間人」向陳文敏提出收到副校任命通知後馬上辭職,並已向梁智鴻澄清,又指陳文敏及劉進圖應交出證據,「無謂造謠言」。

對於有學生衝入會議室時指摘他不負責,他回應「我要負咩責任?」相信因為自己是由梁振英委任才被學生針對,「梁振英委任邊個,都會被衝擊。」

他又指,8月就得悉首席副校長人選,認為只是要多等3日,並否認校方叫警察到場。

【可恥】他登上白車前表示,自己膝蓋受傷,「港大是這麼高尚的學府,對學生的行為感到可恥。」(黃津琪攝)報道:http://bit.ly/1D5N7eD【盧寵茂暈倒地上 馬斐森梁智鴻急慰問】http://bit.ly/1Kw8F3X【...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, July 28, 2015

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞