港聞

【短片】中央未表明支持梁振英連任? 曾鈺成:無可能(選舉)兩年前便講支持邊個 (19:49)

港澳辦主任王光亞被問及中央會否支持特首梁振英連任時稱「太早了。兩年以後的事」。

立法會主席曾鈺成表示,梁振英自己亦未有明確表明一定會參選競逐連任,政治上兩年可以發生很多事,「政治一星期都嫌長」,認為中央官員需審慎回應,「無可能兩年前便講支持邊個,好不合理,一定持開放態度」。

對於有調查結果指,逾半受訪者不支持梁振英連任,曾鈺成認為距離選舉仍有兩年,「下次假如有7成支持佢連任,咁我哋又點問呢?睇住先囉!」他相信梁振英也會認為民調結果,是對他的鞭策。

曾鈺成日前接受電台訪問時說若早十年會參選,「睇你點樣整我」,他回應指看到有人每日、隔日便出文章攻擊他,「當我選特首,話我點差點差,所以如果我後生啲、火氣大啲就一定頂唔順,即係你驚我出來搞局,咁我就出來參選,睇你點整我」,但他指,自己現時已沒有這種火氣。

被問到誰人會「整」他,曾回應說「咁你都見到啦,我費事點名啦,但有啲報紙幾乎日日都出篇野,莫名其妙,我又無得罪佢!」

民政事務局長曾德成被撒換,有人聯想是「整」曾鈺成的一個事例,但曾鈺成指,自己不會有這種聯想。

【天天有預感 幸福即將再降】73.5%稱:唔知道。報道:http://bit.ly/1SFEI33【中央支持梁振英連任? 王光亞:太早了,兩年後的事】http://bit.ly/1SFE7P3 【短片:中大民調】四成受訪者傾向不信特區及中央政府http://bit.ly/1SFEcCc#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on 2015年7月24日

上 / 下一篇新聞