港聞

【朱經緯涉打人】要求重新投票 馬恩國:打人唔係因為憎佢 指警可適當用武驅散人群 (15:18)

監警會早前大比數通過警司朱經緯毆打途人投訴成立,但不獲投訴警察課接納,委員之一馬恩國更要求監警會重新投票。

馬恩國解釋,監警會無考慮到警方可適當使用武力,直至達到完全驅散人群目的,而當時涉嫌被打的投訴人仍在行進間,未完全離開,「佢(朱經緯)打人唔係因為憎佢打佢,如果關於人流管制,呢個咪合理疑點囉」。

被打事主鄭先生(Osman)今早在電台節目質疑,若監警會在沒有新證據下再投票,就是政治決定。鄭先生指出,監警會早前投票通過朱經緯毆打投訴屬實,本可以挽回到市民信心,但現時有保留。

【企硬】鄭承隆稱,監警會委員投票前已翻看有關片段上百次,「好清晰知道警員做緊乜嘢」。報道:http://bit.ly/1CQPSQH#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on 2015年7月19日

相關字詞﹕編輯推介 朱經緯 馬恩國

上 / 下一篇新聞