港聞

【短片】劉慧卿促建制「有膽」反映港人意見 黃國健反駁不公道「可能有講呢」 (13:22)

田北辰:建制派敢言直諫

工聯會黃國健回應建制派被指沒向中央反映香港意見時,批評有關說法對他們不公平,「可能我哋有講呢」。

《城市論壇》中午邀請了黃國健、新民黨田北俊及民主黨劉慧卿等人同場論政。田北辰發言時,提到與哥哥田北俊隔空開火一事,強調「有嘢積埋係心,要盡快清,留一日都唔好」。

劉慧卿隨即指出「香港人積埋好多嘢喎,你哋又唔向北京反映?」她期望建制派「有膽」向中央反映香港意見。

黃國健批評劉慧卿假設他們無向中央反映港人意見,並不公道,「可能我哋有講呢」。不過他又說,中央或許比他們更清楚香港情況。

主持人追問黃國健曾向中央反映哪些港人訴求,黃國健反問:「今日議題係講人大咩?你突然之間轉議題我咩都無準備。」他之後提到曾向中央反映單程證雙非童「返回機制」,「呢啲係實事,唔係搵把口講下講下」。

田北辰則說,建制派角色於香港舉足輕重,亦有向中央反映港人意見,包括「限奶令」、「一簽多行」封頂、公司票轉董事票等,「全部反映港人心聲,係敢言直諫」。

相關字詞﹕後政改時代 編輯推介

上 / 下一篇新聞