港聞

【短片:建制派甩轆】田北俊指田北辰「撞船論」邏輯有問題 冀建制派繼續團結別指摘他人 (14:56)

自由黨議員田北俊直言,其弟田北辰以船隻撞上冰山破洞入水作比喻形容建制派「甩轆」事件,是邏輯有問題。

有份「等埋發叔」的新民黨議員田北辰今早在《明報》撰文,以船隻撞上冰山破洞入水作比喻,批評船長處理危機雜亂無章,又指摘在大部分船員團結努力修補破洞時,8名船員不顧一切登上救生艇,其後卻自鳴得意,備受稱頌。

留在會議廳投票的田北俊形容胞弟田北辰「比喻打得麻麻」,邏輯有問題。他解釋,泛民已表明不支持政改方案,即使「發叔」劉皇發趕及投票,「架船都係沉啦,跳船有咩好處呢?」

田北俊認為,正確比喻是「佢哋忽然間話跳船,架船咁大,我哋又唔知佢哋為乜跳船,咁有啲人跳,我哋決定唔跳,究竟邊個錯呢?」他又說,希望建制派不要指摘和攻擊他人,繼續團結。

 

【輸人唔輸陣】林大輝:有危亦有機,建制派應經一事長一智,不要自亂陣腳。http://bit.ly/1Loxpxx【斥弟弟指摘荒謬 田北俊:田北辰很慘 只是跟葉劉離場】http://bit.ly/1GBwRjN【田北辰:留低投票議員見大批人離開應跟隊】http://bit.ly/1GBtSHU【譚耀宗冀大家給予機會 指必會做得更好】http://bit.ly/1I8CpVe#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on 2015年6月21日

相關字詞﹕建制派甩轆 後政改時代

上 / 下一篇新聞