港聞

【建制派甩轆】曾鈺成:出色領袖須有應變力 不能諉過他人 (16:21)

立法會主席曾鈺成以政改表決作例,指一名出色領袖,必須有良好溝通、決斷、應變能力,也不能將決斷責任推卸予他人。

曾鈺成出席一個青年領袖論壇致辭時表示:「你設計得最好嘅一個活動呢,都會出事嘅,計到好準確嘅表決時間呢,會因為忽然間唔夠人講嘢提早咗,趕緊嚟嘅同事,可以喺路途上面塞車嘅時間長咗,點樣應變呢?點樣保持一個清醒頭腦,鎮定嘅一個心態,應付突如其來、意外的變化呢?係一個出色領袖必須具備嘅能力」。

曾鈺成強調,優秀領袖要當機立斷,不能將決斷的責任推卸予他人。

 

【攻防戰】李慧琼:投反對票的議員殺死了香港民主普選路。http://bit.ly/1BuVCil【蔣麗芸:收拾心情繼續上路】http://bit.ly/1H6hCTg【林健鋒再向議員市民致歉 斥泛民如丁蟹】...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, June 21, 2015

相關字詞﹕後政改時代 建制派甩轆

上 / 下一篇新聞