港聞

【政改否決】批建制派「搬龍門」提早表決 田少反問:你會唔會等埋田北俊呀? (22:15)

建制派議員於政改表決前離場,但自由黨5名議員沒有跟隨。自由黨田北俊會後直言,事先無人與他們打招呼或溝通。

經民聯林健鋒事後表示,41名建制派議員過去20個月團結地表達意見,故希望在表決一刻,可「整整齊齊」投票支持,因此集體離場,希望可以為劉皇發爭取一點時間,讓他趕回立法會內投票。

有指「發叔」過去幾天身體不適,記者會上問到身體狀況,發叔稱「身體可以支持落去 ,多謝!」他又指「心情好緊張,心跳啦!肯定啦!」對於沒有趕及投票,他則指「有遺憾」。

不過,自由黨田北俊傍晚出席港台節目《自由風 自由Phone》解釋事件,狠批建制派安排不周,令表決出現「蝦碌」,反問;「點解要等劉皇發一票,佢一票喺到都係過唔到,唔喺到又係過唔到,如果田北俊遲咗啲嚟,你會唔會等埋田北俊呀?」

田北俊又批評建制派臨時「搬龍門」,在建制派的Whatsapp群組說好下午5時表決,「忽然龍門搬左12點半」,「臨時走,走都唔知咩原因喎」,田少認為幾位建制派領導,在這些事件上,有需要溝通及處理得更好。

【人民武士爆發】田少:呢啲咁嘅事,邊係佢哋自己揸主意架? 報道:http://bit.ly/1L2yqu0【田北俊指中聯辦讚留下投票「做得好」】http://bit.ly/1L2yE4u#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, June 18, 2015

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞