港聞

下一篇
上一篇

【短片:12歲無證童】懷仔婆婆認3次聯繫女兒 再斥陳婉嫻講大話 (08:45)

12歲無證童肖友懷月初「自願遣返」內地,陪同他北上的婆婆周紹璇昨晚返港,今日將到入境處簽擔保手續。婆婆接受傳媒訪問時,承認因不想影響懷仔爭取居留權,曾經講大話。

婆婆上月底帶懷仔與工聯會立法會議員陳婉嫻見傳媒時,曾稱懷仔遭父母拋棄,希望為懷仔爭取居港權。但她回港後接受訪問時承認,過去兩年最少3次與女兒聯繫,稱不是有心隱瞞,「我唔係有心瞞你哋,只係講咗出嚟你哋大家信唔信,或者會害到懷仔居留權,所以我就冇講」。

至於婆婆曾向傳媒指在工聯會吩咐下,才「自願遣返」內地,惟工聯會否認,陳婉嫻更強調一切要求都是求助者提出。婆婆昨接受訪問時再批評陳婉嫻講大話、安排失當,「佢(陳婉嫻)講大話我知,我睇到報紙,睇到新聞。如果我真係需要帶懷仔返去,我攞通行證帶佢上去,駛乜求助你啊?係咪先」。

婆婆又說,這兩星期與懷仔暫住羅湖一間村屋,靠2000多元生果金過活。

《星島日報》則引述婆婆稱前路茫茫,曾想過將懷仔送往孤兒院,但因不懂尋找,又擔心懷仔被欺負,故暫未接觸孤兒院。但她又說,雖然丈夫、懷仔和她生活潦倒,惟她決不會拋下懷仔,而會共存亡。

【保重】司長的筆記本上除了記下議員發言內容,還寫了一句「『太上心』,要保重身體」。報道:http://goo.gl/t7mCy3#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on 2015年6月17日

上 / 下一篇新聞