港聞

【短片】民調潛在特首名單無泛民 葉劉:「選特首時,市民真係諗長毛咩?」 (19:55)

新民黨葉劉淑儀稱,「坊間民調提及潛在特首的名,有邊個係泛民?無喎」,又稱「點解堅持指篩走了民調高的議員,就是不民主的選舉呢?我認為無可能!」

葉劉淑儀指,潛在名單中「無一個是泛民,即是告訴你,正如喬曉陽說『市民心中有把秤』,雖然有市民喜歡選長毛鬧下官,聽下好過癮,但真係選特首時,市民真係諗長毛咩?」,所以她不明白為何有人堅持稱,提委會「篩」走民望高的立法會議員是不民主。

她又說,「時時走出黎的人名,包括我」,但已經沒有了立法會主席曾鈺成,「因為你話唔選人地就唔提你,林鄭個名都沉咗,因為佢又話唔選,梁生唔錯,因為梁振英有基本盤,派咗咁多錢,現任特首無人提好可悲。」

【兩種用法】尊子的畫風,有時真很狂野。http://bit.ly/1AU1a5R#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on 2015年6月6日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞