港聞

下一篇
上一篇

盧寵茂:點解覺得通過政改好邪惡? (08:19)

指毋須賄賂揸痛腳 怕公民提名選到長毛

港大外科學系系主任盧寵茂質疑,為何覺得通過政改是「好邪惡嘅事」。

盧寵茂接受《蘋果日報》訪問時,談到政改問題。他指出,香港當年作為英國殖民地,港人無權過問港督人選,到現在可「一人一票」選特首,就像由無水進展至有半杯水,「你要一杯水儲夠慢慢飲,你就慢慢等,我依家有半杯水畀我飲住先,唔好要其他人同你捱渴,有啲人頂唔順」。

盧寵茂又說,有些政客有私心,藉反政改顯示自己存在價值,想繼續令政府無認受性,「想政府好似跛腳鴨」。

他直言,「公民提名」最令他擔心,因為若中央讓港人自己選,可能選到反對中央、不承認中央、港獨人士,又或選出立法會議員梁國雄,「你覺得唔會選到長毛?老實講我驚」。

至於外界猜測他高調撐政改原因,盧寵茂反問:「啲人點解將通過政改覺得係好邪惡嘅事?同政府協商去達致共識,令香港穩定啲,唔需要任何賄賂或揸痛腳。我自己睇到已經唔係純政治,已影響香港整個發展。」

盧寵茂強調,站出來是想香港好,因為原地踏步只會死路一條。

相關字詞﹕政改決戰 編輯推介

上 / 下一篇新聞