港聞

「講完」惹爭議 高永文:話我誤導小朋友 梗係有責任講清楚 (10:46)

食物及衛生局長高永文早前落區宣傳政改時,因被指「呃細路」,一度情緒失控,事件引起社會熱論。他於立法會議員蔣麗芸節目「蔣麗芸會客室」中,親身回應事件。

高永文表示,落區前已有心理準備見到不同政見人士,亦有不同方法應對,但要看有關市民講什麼,「如果佢同我講,話佢有唔同意見,反對2017,反對袋住先諸如此類,我反而覺得無問題,呢個可以傾,但係嗰位朋友除咗反對2017,除咗反對質疑1200人(提委會)代表性之外呢,第一,用咗一啲我認為係侮辱性嘅形容詞,去形容兩位有可能被1200人代表選出作為特首候選人人士,當然我唔可以贊成,都唔可以唔出聲啦;第二,佢認為我誤導小朋友」。

高永文強調,自己對着小朋友時是特別小心,向他們解釋社會上有不同意見,因為不想他們人云亦云,只聽大人說「媽話支持就支持」,反指有關市民沒有聽他說話,「你根本冇聽到我同小朋友對話內容而去話我誤導小朋友,我梗係有責任講清楚啦」。

高永文承認,事後收到很多嚴厲批評,他認為可嘗試用溫和語調爭取辯論空間。

主持人蔣麗芸則讚揚高永文當時說「講完」時「嘩,幾man啊!」她又引述朋友指,高永文「咁樣先係一個局長」,認為高永文有性格有性情,是真情流露表現,相信很多市民都會認同。

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞