港聞

【瘋傳短片】的士司機霸氣闖巴士爆粗指罵 車長關門續開車 八兩金口音:你未比錢呀,搭我車! (00:11)

今晚深夜10時左右,一名自稱任職九巴的網民Kiu Wa Lam,將一條涉及的士司機和九巴司機激烈爭執的短片上載到社交網站,短短2小時內,已經被網民轉載3500次。網民紛紛留言說:「笑到肚痛」「笑到眼涙水都飛出黎!」但也有人認為:「兩個都有問題。」

影片內容顯示,一名的士司機怒氣沖衝將的士停泊在路邊,然後衝上巴士,滿嘴粗口大罵巴士司機,道:「乜事呀宜家!喂你睇唔X睇到佢點X樣呀?X你老母,我打曬燈,個頭攝X左埋黎,佢比油?有無搞X錯呀?」

豈料,巴士司機沒有理睬他,關門開車離開。的士司機見狀頂住巴士車門大喝:「你咪關門呀嚇!你係咪玩野呀,差館係度!你係咪博炒?!嗱,你宜家未關門開車嚇哇?你係咪玩野呀!停車啦!報警!」

巴士司機以酷似藝員反駁說:「你未比錢呀,搭我車!你未比錢呀,要入錢!你坐車未入錢呀,我可以告你!」然後繼續開車。網民指,其口音跟藝員「八兩金」非常相似。

的士司機見狀,感無可奈何,霸氣頓消,轉而求和,說:「算X數啦,當我唔o岩啦,開門啦,拍硬檔!真係要走喇老細!」影片中又傳出有人以八達通付款的聲音。

網民瘋狂轉載這段影片,留言說:「哈~都唔知車左去邊,個的士佬面都青埋,乜都喺架的士度。 笑到我好辛苦呀.......!」 

【陳萬賢的前世今生】原來江毅叔人生咁顛簸精彩,不下於陳萬賢!全文:http://bit.ly/1E9tzzm#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on 2015年5月15日

相關字詞﹕熱話 編輯推介

上 / 下一篇新聞