港聞

少女拍片反駁撐政改理據 (17:17)

網絡近日流傳一段被指由「香港廣西社團總會」美國遊學團面試短片剪輯而成的中學生撐政改短片,引起社會熱論。少女Amber則照辦煮碗,拍片逐點反駁有關撐政改理據。

片段名為「少女逐點駁斥為政改護航中學生」,長8分27秒,Amber先回應有學生表示民主要一步一步來不能太急。她指出,香港追尋民主已經30年,時間不算短,又認為若今次通過政府方案,議會到時可能被不為香港着想的議員壟斷,民主難以再逐步發展,「等啲咩呢?等邊個畀民主你?民主唔會天上面跌落嚟,要自己爭取,已再沒有時間逐步逐步來」。

至於有指如果今次否決政改,不知何時再來,Amber認為是極度荒謬,「我好肚餓,面前得一嚿屎同一碗白米,咁我係咪就要去揀嚿屎?而唔等白米煮成白飯?」她形容,現時政府方案「好似飽肚但沒營養」,「我哋真正需要嘅嘢係真民主、真普選,係真正嗰碗白米,唔係一嚿去暫時欺騙我哋嘅假象」。

Amber又以因拍片抨擊新加坡已故總理李光耀而被控的新加坡少年Amos Yee作例,指如果香港沒有實質民主,「有一日我同你都可能唔可以係度講嘢、拍片分享自己意見,因為我哋嘅言論自由係受民主保護」。

Amber強調,特首選舉屬於香港市民,特首選舉辦法「應由港人決定」,「不應盲目聽命中央」。

少女逐點駁斥為政改護航中學生:

http://bit.ly/1FeVHZ7

相關字詞﹕政改決戰 編輯推介

上 / 下一篇新聞