港聞

【短片】【政改決戰】政協張家敏稱選委會旨在針對共產黨 精英較理智難動員 (16:12)

曾任基本法諮委的全國政協委員張家敏稱,選委會當初設立,旨在針對共產黨。

《城市論壇》中午討論中聯辦主任張曉明早前撰文所寫的「制度自信」論。張家敏指,現時政府提出的普選特首方法,是公平平等選舉方法。他舉例,自己做了多年政協,與中央關係不錯,但即使他參選特首,亦未必選到。

張家敏又說,當初設立選委會,其實是要針對共產黨,因為若由精英決定,選擇時比較理智,難以動員,「你知唔知道呢個選委會針對邊個啊?其實係針對中央政府、共產黨。佢係美國式選舉人制度,由精英決定,難以動員,比較理智。中國政府明知,但可以話呢個制度用咗美國精英選舉方法,係一個可以實行(制度),所以佢好有自信咁推行出來」。

張家敏續說,現時特首普選的提委會,不是要政治審查特首人選,而是資格審查,強調中央絕對信任香港人,否則不會給予港人普選。

相關字詞﹕政改

上 / 下一篇新聞