港聞

回應蔣麗芸東江水感恩論 張敬軒ig抽水 (07:41)

立法會議員蔣麗芸昨日在立法會會議上,回應另一名議員陳偉業指東江水猶如「屎水」時,指香港人要飲水思源,「你飲得人哋嘅水,你就要感恩,唔好喺度講風涼話」。

言論一出,被網民紛紛套用在日常生活中,例如吃泰國米要向泰王致敬、看日本AV要向日皇謝恩,又或者成功聘請菲傭,亦應感謝該國總統阿基諾三世。

歌手張敬軒晚上在社交網站instagram貼出一張焗雞翼的相片,模仿蔣的言論,「今晚屋企煎焗雞中翼,我好感恩!好想多謝生呢幾隻雞嘅雞公同埋雞乸!仲有唔知喺世界邊忽嘅雞場老闆!」然後又說吃生果也要「跪謝李嘉誠」,因為在百佳買,還要多謝德國寶發明煮食煲。他最後也說「東江水已乾」,網民留言大讚「靚抽」、「果然識得食雞思源」。

【新生活】街坊透露,藍潔瑛近年生活及情緒都很穩定,更與街坊稔熟。報道:http://bit.ly/1aWx1X7【劉松仁青雲「父子」重逢】http://bit.ly/1Eu0m90【劉青雲郭藹明緣繫《大時代》】...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, April 23, 2015

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞