港聞

【短片】莫乃光指未有跟大隊繞過會議廳中間離場是個人選擇 (13:30)

稱有不同表達方式 但否決政改「毫無懸念」

公共專業聯盟立法會資訊科技界議員莫乃光稱,自己在政務司長林鄭月娥於立法會公布政改方案期間從會議廳後方離開,並無跟隨大部分泛民議員從會議廳中間離開,是個人選擇,但強調立場堅定「毫無懸念」,會否決是次政改方案。

他形容「大家有不同表達形式,我自己唔係好喜歡一定要繞過中間離場,所以我選擇在後面直接離場」,續指「大家如果到今時今日,重係對我哋泛民議員有部分咁無信心,或見到你不是所有時間都企埋一齊,就覺得係等於佢哋有任何異心的話,我覺得呢個正正中咗特區政府的圈套」,指政府三番四次用各種方法,令市民覺得泛民不團結可以「撬票」。

莫乃光又表示:「我在這幾個月入面好多時被人懷疑呢樣懷疑嗰樣,我覺得唔緊要,最緊要到最後大家睇到我與其他議員投咩票」。

(即時新聞)

 

【政改方案出爐 泛民離場抗議】報道:http://bit.ly/1cYac6Y【林鄭:客觀事實是廣大市民一直期盼2017落實普選】http://bit.ly/1cYjHTQ【籲議員撐政改 林鄭:是時代對你們的呼喚】http://bit.ly/1G5dzjC【泛民離場抗議政改方案 湯家驊未離席】http://bit.ly/1bhxPpZ#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, April 21, 2015

相關字詞﹕政改諮詢 編輯推介

上 / 下一篇新聞