港聞

【短片】指泛民不合格係跩仔 王國興:特區有幾多個十年?50年! (12:02)

政務司長林鄭月娥就政改方案接受議員提問。工聯會立法會議員王國興追問林鄭月娥如何能讓泛民議員「回心轉意」。

王國興指,「人生有幾多個十年呢?特區又有幾多個十年呢?50年!現在已過了18年,如果特首5年一任,已有4任不是由普選產生,現有有機會一人一票選行政長官,這次是黃金機會,一定要得」。

王國興之後批評泛民議員以黃色交叉代表反對8.31框架方案的標語牌,指「我右手邊咁多交叉,幼稚園、小學都明白交叉代表唔合格,即係跩仔,即係唔守紀律」。

立法會主席曾鈺成要求王國興提出問題,王國興回應稱「就係因為啲交叉嚟問司長」。他問林鄭月娥「泛民、反對派自己都畀自己唔合格,妳點樣可以令到這些好差、不合格議員回心轉意呢?」

林鄭月娥回應,泛民議員表現不是由她評價,而是由選民評價,又說泛民議員要負起責任解釋為何否決方案。

 

【政改方案出爐 泛民離場抗議】報道:http://bit.ly/1cYac6Y【林鄭:客觀事實是廣大市民一直期盼2017落實普選】http://bit.ly/1cYjHTQ【籲議員撐政改 林鄭:是時代對你們的呼喚】http://bit.ly/1G5dzjC【泛民離場抗議政改方案 湯家驊未離席】http://bit.ly/1bhxPpZ#明報 #明報即時新聞

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, April 21, 2015

相關字詞﹕編輯推介 政改諮詢

上 / 下一篇新聞